2015

Neelie Kroes

Neelie Kroes is speciaal gezant voor start-ups in Nederland en staat aan het hoofd van StartupDelta, een initiatief dat het Nederlandse start-up-ecosysteem bevordert. Voorheen diende ze als vice-president van de Europese Commissie, was ze als Europees commissaris verantwoordelijk voor de Europese Digitale Agenda en was ze in een eerdere termijn EU-Commissaris mededinging. Daarnaast is ze een internationaal pleitbezorger voor de positie van vrouwen in de tech-industrie en vrouwelijk ondernemerschap.

Aart van Veller

Aart van Veller is duurzaam ondernemer puur sang. Hij is mede-oprichter van alternatieve energieleverancier Vandebron, dat het mogelijk maakt voor consumenten om energie rechtstreeks bij een duurzame producent te kopen. Daarnaast was hij één van de Radicale Vernieuwers van 2014.

Vanessa Evers

Vanessa Evers is hoogleraar sociale robotica aan de Universiteit Twente. Aan de hand van robotica zoekt zij naar oplossingen voor problemen in de samenleving. In 2014 won zij de Opzij Talent Award.

Henk Oosterling

Henk Oosterling is een filosoof die midden in de wereld staat, echt een man van woorden én daden. Oosterling is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit. Daarnaast is hij directeur van Rotterdam Vakmanstad, waarmee hij wil bereiken dat jongeren een echt vak leren én vorm geven aan hun burgerschap. Ze worden onder andere geschoold in vechtsport, koken en filosofie.

Robert Verwaayen

Robert Verwaayen is founding partner van KEEN Venture Partners. Dit nieuwe investeringsfonds voor de technologiesector stapt zelf af op de beste start-ups in Europa en de VS. Ze kijken niet alleen naar het investeringsvraagstuk van een jong bedrijf, maar bieden bredere ondersteuning. Verder behoort Robert tot de International Circle of Influencers die Neelie Kroes samenstelde om Nederland op de kaart te zetten als start-upland.

2014

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde is innovator, kunstenaar ontwerper en pionier. Hij werd internationaal geroemd om projecten als Dune: een interactief korenveldlandschap dat uit honderden led-lampen bestaat die reageren op aanraken en geluid.

Chris Sigaloff

Chris Sigaloff is directeur van Kennisland. Naast haar werk bij Kennisland is Chris bestuurslid van de Kafkabrigade, toezichthouder van Stichting Kriterion en lid van het internationale netwerk SIX (Social Innovation Exchange).

Frits van Exter

Frits van Exter is sinds 2008 de hoofdredacteur van Vrij Nederland. Daarvoor werkte hij vele jaren bij dagblad Trouw in verschillende functies; hij was van 1998-2007 hoofdredacteur van de krant. Hij is tevens voorzitter van de Stichting Persvrijheidsfonds.

Maurice Specht

Maurice Specht is als zelfstandig onderzoeker gefascineerd hoe mensen de samenleving maken. Specht onderzoekt momenteel voornamelijk de stad. Dat doet hij in de vorm van schrijven, lezen, ontmoetingen en het programmeren van tijdelijke plekken in de stad.

Martine Postma

Martine Postma is de oprichter van het Repair Café, een plek waar mensen hun kapotte spullen kunnen laten maken door vrijwilligers. Zo verlengen buurtbewoners samen de levensduur van hun apparatuur. Het Repair Café verspreidde zich snel over Nederland en heeft nu ook voeten aan de grond in het buitenland. In 2013 was Repair Café Radicale Vernieuwer.

2013

Herman Wijffels

Herman Wijffels is econoom, co-voorzitter Worldconnectors en hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht. Volgens Wijffels moet de wereld radicaal anders. Wijffels reikt jaarlijks zijn eigen prijs uit: de Herman Wijffels innovatie-award.

Willemijn Verloop

Willemijn Verloop is een ondernemer in hart en nieren en stond aan de wieg van War Child Nederland. Sinds 2012 is zij vooral actief op het gebied van sociaal ondernemen en is oprichtster van social-enterprise.nl.

Frans Nauta

Frans Nauta is gerenommeerd innovatieadviseur, die mensen helpt om hun innovatieve ideeën om te zetten in succesvolle ondernemingen. Dat doet hij middels het geven van advies, workshops, startups coachen, schrijven en lesgeven. Hij is medeoprichter van denktank Kennisland.

Rop Gonggrijp

Rop Gonggrijp is hacker en medeoprichter van internetprovider XS4ALL. Ook was hij hoofdredacteur van het hackerstijdschrift Hack-Tick dat hij samen oprichtte met Wikipedia.

Sywert van Lienden

Sywert van Lienden is politiek activist en lobbyist. Hij initieerde G500, een politieke jongerenbeweging.