OVER RADICALE VERNIEUWERS

In 2013 begon de zoektocht naar Radicale Vernieuwers in Nederland. Tot nu toe zijn er zevenendertig Radicale Vernieuwers gekozen door een vakkundige jury. De eerste twee edities leverden een spannende, bonte verzameling individuen en organisaties op.

Herman Wijffels, juryvoorzitter 2013, over Radicale Vernieuwers: “Het is hoopgevend dat er zoveel gebeurt. Radicale Vernieuwers zijn ‘laboratories of hope’, experimenteerruimtes waar gewerkt wordt aan de samenleving van de toekomst.”

Tim Dekker van Rambler een streetwear merk van straatjongeren, is één van de Radicale Vernieuwer van 2013: “Benoemd worden als Radicale Vernieuwer is echt een van de leukste dingen die je als social enterprise kan overkomen. Medewerkers, jongeren, financiers, de gemeente, iedereen vond het geweldig. Je wordt gezien in relatie met de andere vernieuwers. Via Kennisland hebben we meegedaan aan drie sessies met de genomineerden waarbij je ervaart dat iedereen met dezelfde vraagstukken te maken heeft.”

Daan Roosegaarde was juryvoorzitter in 2014 en benadrukte het belang van het initiatief: “Radicale vernieuwers zijn allemaal ‘happy infiltrators’, mensen die het systeem saboteren door het zelf op een andere manier te doen. Daarvan moeten er meer komen, want zij maken Nederland beter en spannender.”

Dit jaar reiken de ambities verder. Met de zoektocht naar Radicale Vernieuwers krijgen de Radicale Vernieuwers de aandacht die zij verdienen en vormen zij een bron van inspiratie voor anderen. Door van Radicale Vernieuwers een netwerk te maken en ze zichtbaarder te maken als beweging, worden ze een onmiskenbare en niet te stuiten kracht in de samenleving.

De jaarlijkse competitie wordt groter, opvallender en spannender. Het netwerk van Radicale Vernieuwers groeit binnen én buiten Nederland. Dit netwerk biedt de mogelijkheid aan Radicale Vernieuwers om zich verder te ontwikkelen en hun plannen verder uit te bouwen.

Het streven is dat de beweging van Radicale Vernieuwers in Nederland en Europa verder groeit. We vinden dit belangrijk omdat de uitdagingen van deze tijd vragen om radicale visies en radicale aanpakken. Omdat het hoopgevend en inspirerend is en er veel geleerd kan worden van de kracht en het doorzettingsvermogen van deze wereldverbeteraars. Maar ook omdat Radicale Vernieuwers profijt hebben bij ondersteuning, bij nieuwe samenwerkingen en bij de confrontatie met andere ideeën en visies.

FAQ

 • Wat is een Radicale Vernieuwer?

  Radicale Vernieuwers zijn personen of organisaties die met durf en visie oplossingen bedenken voor een betere wereld. Ze stellen bestaande systemen op de proef en werken op eigen kracht aan concrete antwoorden op maatschappelijke vraagstukken. Radicale Vernieuwers kunnen verschillende gedaantes aannemen: van bankdirecteur tot hacker, van ambtenaar tot start-up, van kunstenaar tot wetenschapper.

  Een Radicale Vernieuwer:
  – trekt de status quo in twijfel
  – legt onverwachte verbindingen
  – durft risico’s te nemen
  – daagt mensen uit anders te denken
  – is een pionier in zijn vakgebied

  Bekijk hier de alumni.

 • Wat is Radicale Vernieuwers?

  Radicale Vernieuwers is een initiatief van Kennisland, Vrij Nederland en Vandejong om mensen die onder de radar radicaal positieve, duurzame en sociale initiatieven ontwikkelen, een podium te bieden. Zij verdienen onze aandacht opdat de samenleving meer van hun werk kan profiteren. Uiteindelijk hopen we een versnelling van radicale vernieuwing in Nederland te bewerkstelligen.

 • Waarom zou ik mij aanmelden?

  Als Radicale Vernieuwer word je onderdeel van een groeiend netwerk van Radicale Vernieuwers in Nederland, België en Engeland. Je wordt uitgenodigd voor workshops en evenementen in het clubhuis voor Radicale Vernieuwers: Spring House. Hier dagen vernieuwers van verschillende disciplines elkaar uit om samen oplossingen te bedenken voor de toekomst van Nederland. Daarnaast word je als Radicale Vernieuwers in de spotlight gezet. Niet alleen kom je met een interview in Vrij Nederland te staan, je krijgt ook de mogelijkheid je project te presenteren tijdens de Nacht van de Radicale Vernieuwing en je profiteert van het grote netwerk van Vrij Nederland, Kennisland enVandejong.

 • Wie zijn de Radicale Vernieuwers van 2013 en 2014?
 • Tot wanneer kan ik mij of een ander aanmelden?

  De aanmelding sluit 27 november om 17:00 uur

 • Hoe ziet de selectieprocedure eruit?

  Half december wordt de longlist van 40 bekend gemaakt. De jury kiest in januari daaruit de tien genomineerden. Zij krijgen half januari bericht, en kunnen vanaf dan zelf campagne maken om publieksstemmen te verkrijgen. Stemmen kan tot en met 5 februari 12:00 uur ‘s middags. Op 9 februari tijdens de Nacht van de Radicale Vernieuwing worden de jury- en publiekwinnaar bekend gemaakt.

 • Wat zijn de criteria om mee te kunnen doen?

  – Je hebt een nieuwe aanpak ontwikkeld voor een complex maatschappelijk vraagstuk.
  – Je durft radicaal te zijn: het gaat om een systemische verandering; de status quo bevragen én veranderen.
  – Je gaat voorbij aan het idee en komt (aantoonbaar) tot concrete acties.
  – Je bent gericht op het tot stand brengen van een beweging.
  – Je bent gericht op duurzame (blijvende) impact in Nederland.
  – Je weet verschillende werkvelden en disciplines te combineren.
  – Je bent in 2015 actief geweest als Radicale Vernieuwer

 • Wie zijn de initiatiefnemers van Radicale Vernieuwers?

  Kennisland is een onafhankelijke, ondernemende denktank met een publieke missie: onze samenleving slimmer maken.

  Vandejong is een creatief bureau gevestigd in Amsterdam. Ze ontwikkelen new formats voor een steeds veranderende wereld.

  Vrij Nederland is een journalistiek medium, dat zich elke week en elke dag, op papier en digitaal, onderscheidt met diepgravende en aanstekelijke verhalen voor progressieve mensen.

 • Wanneer krijg ik bericht of ik ben gekozen door de jury?

  Half december hoor je of je bent opgenomen in de longlist van 40. Half januari hoor je of je op de shortlist van 10 staat. De uiteindelijke winnaars (jury- en publieksprijs) worden op 9 februari bekendgemaakt.

 • Met wie kan ik contact opnemen?

  Je kunt mailen naar mail@radicalevernieuwers.nl, of ons bereiken via Facebook of Twitter.

 • Kan ik aanwezig zijn op de evenementen?

  Ja, alle evenementen zijn publiek toegankelijk. Klik hier voor de agenda.

 • Kan ik ook iemand anders aanmelden als Radicale Vernieuwer zonder toestemming?

  Ja dat kan. Het is altijd mogelijk je terug te trekken en niet deel te nemen aan Radicale Vernieuwers.